Asociația Cultura Verde implementează în perioada februarie 2016 – martie 2017 proiectul ”Creșterea implicării în protecția mediului prin implementarea unei stații experimentale pentru reciclarea materialelor plastice în vederea producerii de filament pentru imprimarea 3D/Rec-o-Plast”, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Proiectul Rec-o-Plast propune o abordare integrată, axată pe trei componente: civică, educațională și tehnologică a managementului deșeurilor plastice (în special a PET-urilor) și reciclarea acestora în filament pentru imprimarea 3D. Obiectivul general al proiectului este creșterea gradului de implicare în protecția mediului prin implementarea unei stații experimentale pentru reciclarea materialelor plastice în vederea producerii de filament pentru imprimarea 3D.

Astfel, proiectul va conduce la proiectarea și realizarea unei stații experimentale pentru reciclarea materialelor plastice în filament utilizabil în imprimarea 3D, reciclarea a 700 kg materiale plastice (PET-uri) în filament cu sprijinul și implicarea a 700 de beneficiari (300 liceeni, 100 studenți, 140 reprezentanți ai mediului de afaceri, 160 reprezentanți ai comunității 3D). Aceștia vor beneficia de instruire de specialitate în reciclarea materialului plastic și producerea de filament utilizabil în imprimarea 3D. Grupurile țintă ale Rec-o-Plast sunt: liceenii din Onești, Tecuci, Câmpulung Muscel, Slobozia, Urziceni, Râmnicu Vâlcea, Lugoj și București, studenți și reprezentanți ai mediului de afaceri din localitățile menționate și comunitatea 3D din România.
Proiectul va fi implementat de Asociația Cultura Verde, într-o perioadă de 14 luni, cu un buget total de 73.255 CHF (din care 65.929,50 CHF este valoarea grantului și 7.325,50 CHF contribuție proprie).